Gyerekkel az élet

A szülés és ami utána jön...

Friss topikok

  • Juttino: Szia! Mi újság nálatok? Voltatok gasztrón? Mi járunk természetgyógyászhoz, ami nem egyszerű, de mi... (2011.12.10. 22:59) Gripe water - a csodaszer?
  • Nz: @ivett1976: nálunk sajnos a párom nem pártolja ezt :S (2011.11.01. 18:53) Alvásproblémák
  • Nz: @Noematska: köszönjük a kedves sorokat. Az orvos azt mondta, hogy ez természetes a babáknál, és mi... (2011.07.21. 11:40) @*** elegem van

Linkblog

Technikák hasfájásra

2011.05.27. 11:58 - Nz

Címkék: sír hasfájás görcs hasfájós baba megfeszül

Honnan ismered meg, hogy hasfájós a babád? Onnan, hogy felveszed, és továbbra is görcsöl a karodban. Onnan, hogy hiába simogatod, becézgeted, vígasztalod, babusgatod, szorítod magadhoz ő nem hagyja abba a sírást, és a kis arca csúnya grimaszba torzul, ahogy erölködik. Onnan, hogy az ágyban is állandóan maga alá húzza a lábait, feltolja a popsiját, és a karodban is teljesen megfeszül a kis teste. Onnan, hogy egy idő után úgy érzed, te vagy a rossz anya, mert nem vagy képes megnyugtatni a saját gyermeked, mert hatalmas könnycseppek gördülnek le az arcán, mert az ébrenlétei azzal telnek, hogy a hasával küzd...

Pár hét elteltével minden hasfájós technikát ismertünk, és kipróbáltunk. Nem akarok senkit elkeseríteni, de ha igazi hasfájós picivel van dolga, akkor semmi nem segít, de egy-két dolog (maximum!!) enyhítheti a görcsöket. Az anyuka csak az időt tudja agyonütni azzal, hogy mindig újabb és újabb dolgokkal próbálkozik. Ennek ellenére azt gondolom, mindent meg kell próbálni, jobb a mamának, és esetleg valami a babának is segíthet.

A mi kiscicánk születése gyönyörű volt (de erről később). Nevetgéléssel és jó hangulatban indult a magzatvíz csordogálása közben a készülődés, két órát töltöttünk a szülőszobában, és csodálatos volt a szülés folyamata, a picurka semmi fájdalmas hangot nem adott ki, mikor kibújt, és épp csak nyöszögött, amikor megdörzsölgették a hátát. (Számomra ez tényleg hihetetlen, mert nem bírom a fájdalmat, és azt hittem én is üvöltözni fogok, mint a nők a filmekben. Minden ismerős anyuka - beleértve a nagymamikat - azt mondta, hogy borzalmas/ borzalmasan fáj a szülés, de az ember elfelejti.) Mindezt csak azért mesélem el, mert ez nem befolyásolhatta azt, ami két hét múlva kialakult: hasfájós lett a picink. Az első pár napban délután adott időközönként jelentkezett, ahogy a nagy könyvben is meg van írva, de napról napra egyre nőtt a hasfájós időszakok száma, míg végül reggel hattól este tízig, fél tizenegyig görcsölt a babánk.

Visszatérve a technikákra: mindent kipróbáltunk, amit bárki javasolhatott, és itt bárki alatt értem az orvost, a védőnőt, a szakkönyveket, a családot, az ismerősöket, a szomszédot, az internetet, a világot. Röviden áttekintve:

- patikában kapható szerek: Espumisan, Infacol, Gripe Water

- szoptatás alatt iható teák: kamilla, édeskömény, citromfű, szoptatós teák, és ezek minden kipróbált töménységben

- hasmasszázs, ami csak létezik

- vasalt meleg tetrapelus a derékra

- derékmelegítő cuccok

- babáknak való pihenő székben való fektetés, "ültetés", ringatás

- az anyuka pocakján, mellkasán stb. való fektetés

- az apuka pocakján, mellkasán stb. való fektetés

- szívhez emelés, büfiztető póz, magad mellé helyezed az ágyba, ölelés, karolás, simogatás stb.

- hordozókendő

- szélcső

- ciciztetés

- alap tiltott élelmiszerek (szoptatósoknak): káposztafélék/ k-betűsök, hüvelyesek, citrusfélék, fűszeres-paprikás ételek, szénsavas italok

- bővített lista a teljesség igénye nélkül (ismerősök, okosok, net): paradicsom, paprika, gomba, körte, banán, aprómagvas gyümölcsök (pl. kivi, málna stb.), tejtermékek, kekszek, üdítőitalok, konzervált tartósított élelmiszer, ételfestőszínezéket és mesterséges ételízesítőket tartalmazó ételek, még odaáig is eljutottam, hogy valahol azt olvastam a búzaalapú ételek is okozhatják a pici hasfájását /vagyis eljutottam oda, hogy nem ehettem volna semmit, csak kb. csirkehúst fejes salátával, és persze szoptassál emellett, legyen elég tejed.../

- ringatás: feléd néz, a válladra helyezed, bármilyen lehetséges pózban a karodra fekteted

- karra fektetve lefele néz a baba és ringatod (ez jött be csak, de egyre több ideig kellett csinálni)

- hajszárító (sokáig nem akartam kipróbálni, de tényleg ellazította a gyerek hasát, csak ideiglenes megoldás volt, amíg csináltuk, OK, de utána sírás, viszont ez adta az ötletet a cseresznyepárnára)

- cseresznyepárna (mikróban fél perc alatt felmelegített, nekünk a ringatással kombinálva ez lett a nyerő páros - nem múlik el a hasfájás, de segített feloldani a görcsöket - csak bírd erővel :-)

- egy valamit nem próbáltunk ki: cumi. Mert az a meggyőzödésünk, hogy 1. nem akartuk elhallgattatni a gyereket, meg akartuk oldani a problémáját, 2. gyorsabban fejlődnek a nem cumis gyerekek, ezért 3. nem is akartuk, hogy rászokjon a cumira, 4. ld. Ranschburg Jenő: Szülők könyve hivatkozó fejezeteit.

- babakocsi (sétáltatás kockaköves úton)

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekkelazelet.blog.hu/api/trackback/id/tr552934568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása